Sunday, 31 May 2020

ঠেকেৰাৰ ঔষধি গুণ



আমাৰ অসমীয়া সমাজত ঠেকেৰা টেঙাৰ মাছৰ জোল খন খাই ভাল নোপোৱা প্ৰায় কোনোৱেই নাই । ঠেকেৰা টেঙা সেয়ে আমাৰ খাদ্যৰ এক এৰাব নোৱাৰা অংশ। ইয়াৰ ঔষধি গুণ, সোৱাদ লগতে উপকাৰীতাৰ বিষয়ে পৃথিৱীৰ বিভিন্ন ঠাইতে আজিও ৰৈ বৈ যোৱা। ইয়াৰ সোৱাদ দিবলৈ আমাৰ অসমীয়া লোকে সেয়ে পৃথিৱীৰ বিভিন্ন দেশত থকা নিজ নিজ হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট বোৰত ঠেকেৰা টেঙাৰ বিভিন্ন মুখৰোচক খাদ্য তৈয়াৰ কৰি খাব পৰা সুবিধা কৰি দিছে । ইয়াৰ সোৱাদ যিয়েই এবাৰ লৈছে তাক পাহৰা নাই। একমাত্ৰ ইয়াৰ অতুলনীয় আৰু অপূৰ্ব সোৱাদৰ বাবে। ঠেকেৰা টেঙাৰ গুণ গৰিমা আমাৰ আনকি সাহিত্যতো স্থান লাভ কৰিছে । ইয়াৰ গুৰুত্ব ঘাইকৈ অসমীয়া খাদ্যত অপৰিসীম । এই টেঙাৰ কেইবাটাও প্ৰজাতি আছে, যেনে--বৰ ঠেকেৰা, কুঁজি ঠেকেৰা, ৰূপহী ঠেকেৰা, বনৰীয়া ঠেকেৰা আদি । ঠেকেৰা ফল পুৰঠ হৈ পকিলে ইয়াৰ গুটিটো গুচাই ৰদত ভাল দৰে শুকুৱাই থৈ ইয়াক কেবা বছৰলৈও সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিব পাৰি । ই যিমানেই পুৰণা হয় সিমানেই ইয়াৰ গুণাগুণ বেছি হয়।
১) ঠেকেৰা টেঙাৰ ৰস যিকোনো ধৰণৰ পেটৰ ৰোগৰ বাবে উপকাৰী । ই গ্ৰহণী ৰোগৰ বাবে মহৌষধি বুলি কোৱা হয় ।
২) ই কাঁহ, কঁফ, বাত বিষ নাশক, বৰ ৰুচিকৰ আৰু হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰিব পাৰে ।
৩) ঠেকেৰা টেঙাত ভিটামিন চি, কেলচিয়াম বহু পৰিমাণে পোৱা যায় ,লগতে ই অতি পুষ্টিকৰ ঔষধি গুণ সম্পন্ন।
৪) পেটৰ অসুখ, শাওঁপৰা, পেট কামোৰা, শৌচৰ লগত তেজ পৰা, কলেৰা, প্লীহা, হিকটি, অৰুচি,অজীৰ্ণ আদি ৰোগত ঠেকেৰা টেঙাৰ আঞ্জা ৰান্ধি খালে উপকাৰ পোৱা যায়। সেয়ে ইয়াৰ মাজে সময়ে খাই থাকিব লাগে।
৫) ইয়াক মাজে সময়ে খাই থাকিলে হাঁপানি, থাইৰয়ড, একাঙ্গী ৰোগত উপকাৰ পোৱা যায়।
৬) বমি ভাৱ, কোষ্ঠকাঠিন্য, বাতবিষ, আদি বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগৰ বাবে ঠেকেৰা টেঙাৰ ৰস বৰ উপকাৰী শুকোৱা ঠেকেৰা দুই তিনি টুকুৰা পানীত তিয়াই থৈ সেই পানীৰে চৰৱত তৈয়াৰ কৰি খালে উপকাৰ পোৱা যায় । পুৰণি হলে ই বেছি ঔষধি গুণ যুক্ত হয়।
৭) ইয়াৰ ৰস চৰৱত কৰিয়ে হওঁক বা জোল কৰিয়ে হওঁক জন্ডিছ ৰোগত নিয়মিত ভাবে খালে উপকাৰ পোৱা যায় । ইয়াৰ ৰস প্ৰস্ৰাৱৰ বিভিন্ন ধৰণৰ দোষত খালে উপকাৰ পোৱা যায়।
৮) ইয়াৰ পৰা জাম, জেলি, চৰৱত, আচাৰ আদি প্ৰস্তুত কৰিব পাৰি।


No comments:

Post a Comment